Vegansk og glutenfri leverpostej

I 1992 blev leverpostej kåret som danskernes foretrukne pålæg. Leverpostej bruges som pålæg på brød og spises ofte sammen med agurk (friske eller syltede), syltede rødbeder, asier, ristede løg eller ristede champignoner. Denne sammensætning kaldes leverpostejmad og er en af de almindelige madder i skolebørnenes madpakker. Dog er det som veganer, eller glutenallergiker ikke altid lige nemt. Medmindre… At man laver det selv!
Derfor har jeg valgt at dele opskriften på denne lækre veganske og glutenfrie leverpostej!
Opskriften giver leverpostej svarende til en springform (20 cm) eller en alm. rugbrødsform.
Ingredienser:
1 ds. kikærter
4 spsk. olie
1,5 dl vand
400-500 g svampe*
2 tsk. salt
½-1 tsk. peber
½ tsk. cayennepeber
2 tsk. røget paprika
2 tsk. sukrin/sukker
½ tsk. kardemomme, (kan undlades)
1-1,5 tsk. allehånde
3 spsk. mel, glutenfri**
1-2 løg, små
½ tsk. muskatnød, (kan undlades)
2 spsk. eddike
2 tsk. spidskommen

*Brug friske, f.eks. Champignoner, ellers har Meny en i deres frostafdeling, hvor der er blandede svampe i en pose, den kan også bruges 😉

** Jeg brugte havremel, da jeg synes det binder rigtig godt.

Kan undlades – jeg har skrevet, at ting kan undlades, men anbefaler, at du bruger det jeg har skrevet, da det smager mest af “leverpostej” ved denne opskrift!

Fremgangsmåde:
Tænd ovnen på 180 grader, varmluft.
Først steges svampene af på en pande, med lidt olie.
Herefter blendes kikærter, vand, svampe, olie og løg.
Du kan gøre det, at blende alle ingredienserne i blenderen, men jeg synes, at det er nemmere at blende de ovenstående først og herefter hælde det over i en røreskål.
Hvorefter de øvrige ingredienser blandes i.

Hæld leverpostejmassen over i en springform/rugbrødsform som er beklædt med bagepapir.
Bages i 12 minutter ved 180 grader, herefter skrues der ned til 130 grader, og den bages i yderligere 18-20 minutter.

Den kan godt virke lidt “ubagt” når du tager den ud, men tro mig, den bliver fast når den er kold.

Et godt lille tip: smager ekstra godt, hvis du lige luner den inden servering.

Serveres med f.eks. hjemmelavede syltede agurker, rødbeder eller ristede løg 😉
Eller som på billedet med syltede agurker og purløg!

Velbekomme – og tak, fordi du læser med!

10 thoughts on “Vegansk og glutenfri leverpostej”

  1. Jeg er ved at lave “leverpostejen” synes den virker noget blød/flydende så er ved at give den noget længere tid i ovnen. Ved ikke om den bliver mere fast når den køler af ? Det er ellers nogle lækre opskrifter du har hilsen Susanne

  2. Hej Susanne. Tak, for din feedback. Den er meget blød når den er varm. Det snød også mig første gang. Når den bliver kold bliver den mere fast. Hvis det er, at du laver en portion som skal serveres kun på én dag, altså ikke et par dage i træk, så kan du putte lidt mere mel i. Men hvis du skal have en “postej” som bliver ved med at være smørbar og cremet, skal den være lidt flydende til at starte med. Du kan, evt. putte en spsk. mere i, men jeg har puttet for meget i, og den blev ikke god. 😃 Giv endelig feedback, for det endelige resultat. 😃

  3. Hej Sophie. Så fik jeg lavet leverpostejen Som du skriver bliver den mere fast når den bliver kold og er meget overrasket over hvor meget den smager af “rigtig” leverpostej Min mand som ikke er vegetar som mig spiser den også og synes den er god hvilket jo er fantastisk Det er ikke sidste gang jeg laver den. Tak for dine lækre opskrifter. Kh Susanne

  4. Hej igen 😊 Dejligt med feedback! Jeg frygtede nemlig også, at jeg havde puttet for lidt i. Da jeg første gang bare blandede en masse sammen – her ALT for meget mel – og først anden gang noterede hvad jeg puttede i af ingredienser. Jeg er glad, for at hører at du kunne lide den. Jeg elsker feedback på mine opskrifter, og det gør, at jeg har lyst til at lave ENDNU mere som jeg kan dele med jer! Tak for din søde kommentar. Ha’ en dejlig aften. Vh. Sofie / SophiesChoicest.

  5. Hej Line. Tak, for din besked. Jeg har ikke prøvet det selv endnu, da alt er blevet spist på et par dage. Men jeg vil tro at den sagtens kan, hvis du varmer den op igen, når den er optøet. 😃 Sig endelig til hvis du får det prøvet og hvordan resultatet bliver 😃

  6. Hvor længe kan den egentlig holde sig? Nu er jeg alene om at spise det, så jeg prøver også lige at smide noget af det i fryseren og ser hvordan det går 😊

  7. Hej Heidi. Jeg spiser også selv sådan en portion alene. Nogle gange halverer jeg opskriften og spiser den på ca. 4 dage. Men ellers smider jeg indimellem det i fryseren i små bagte portioner, og tør det op efter behov. Derudover smager det himmelsk hvis man varmer “leverpostejen” op før servering. 😃

  8. Jeg har endnu ikke prøvet at lave denne opskrift, men vil lige komme med et forbehold overfor den frosne svampeblanding du henviser til, som jeg har brugt til meget andet. Svampene bliver enormt smattede under optøning, så de vil være svære at stege. -De vil blive kogt og dermed få en helt anden smag og konsistens.

  9. Hej Christian. Tak, for din besked. Ja, det giver jeg dig ret i. Men i denne sammenhæng er de faktisk helt perfekte. Jeg har lavet denne opskrift med almindelige svampe og med frost-svampe. Så begge fungerer ret godt. Så her kan du roligt bruge “frost svampene”. God jul. 😊

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *